top of page

YogaoljaAtt använda sig av eteriska oljor i samband med yoga är inget nytt, men det är något som är på väg att bli väldigt trendigt. Eteriska oljor har många goda egenskaper som i kombination med yoga verkligen kan ge det där lilla extra. I denna artikel utforskar vi vad eteriska oljor är och hur du kan implementera dem i ditt nästa yogapass.

Eteriska oljor förekommer i de flesta växterna och är till för att bland annat locka till sig insekter. Det finns flera sätt att utvinna oljan ur växterna men den vanligaste metoden är genom ångdestillering. Kort sagt så rör sig ånga igenom växterna och får med sig oljan. Ångan kyls ner så att den kondenseras. Ur den kondenserade vätskan kan man få fram den koncentrerade oljan. Eftersom växterna oftast innehåller mindre än 1 % olja så krävs det stora mängder för att få fram oljan och det är därför de är så dyra att köpa.

Det som gör en eterisk olja till en yogaolja är att den har egenskaper som kompletterar ett yogapass. De kan till exempel pigga upp och bidra till bättre koncentration, eller fungera avslappnande och rogivande. Nedan listas några exempel på populära yogaoljor.

Lavendel

Lavendel förknippas ofta med lugn och avslappning och passar perfekt för ett lugnt yin yogapass.

Citrongräs

Uppiggande doft som vitaliserar och ger dig lite mer fokus.

Eukalyptus

Perfekt i förkylningstider eller för andningsbesvär. Fungerar även bra för ett yogapass utomhus på sommaren då eukalyptus håller myggen borta.

Sandelträ

Ibland är man deppig och spänd. Yoga är ett bra botemedel i sig, men ibland kan man behöva lite extra hjälp på traven. Vid sådana tillfällen kan man använda sig av lite sandelträolja som också anses motverkar depression och spänningar.

Av yogaoljans alla egenskaper spelar doften ofta en dominerande roll för vårt mentala och känslomässiga välbefinnande. Dofter kan väcka känslor och minnen från platser eller olika perioder i livet. Så bara genom att hitta en doft som påminner om något kärt kan man få det lilla extra i sitt nästa yogapass.

När du har valt den olja som passar dig och ditt utövande bäst så finns det flera olika sätt att använda oljan på. Något som är bra att tänka på är att vissa koncentrerade eteriska oljor är starka och bör hanteras med försiktighet. Var därför alltid noga med att se efter vad som gäller för just den oljan du har valt.

Exempel på användning:

  • Börja ditt pass med att droppa 1-2 droppar i handflatorna och för händerna till ansiktet. Kupa dina händer runt din näsa och mun och fokusera på din andning. Genom att andas in oljorna så tas det upp av lungorna och kommer snabbare ut i blodet.

  • Applicera på exempelvis pulspunkter såsom hals och handleder. Tänk på att inte applicera för mycket av den koncentrerade oljan direkt på huden utan blanda ut med en annan olja. Tänk också på att inte applicera oljan på kroppen där du behöver grepp mot mattan.

  • Blanda ut med vatten i en sprayflaska och spraya runt lite i rummet. Detta fungerar bäst i lite mindre utrymmen.

  • Använd en doftspridare. Häll lite olja i en behållare och ställ i några rottingstavar. Du kan reglera doftstyrkan genom att tillföra eller ta bort rottingstavar.

Vilken är din favoritolja och hur använder du den? Dela gärna med dig av dina favoriter i kommentaren eller på vår Facebooksida!

Comments


bottom of page