top of page

BIG BUSINESS, ERODERANDE IDEALISM & ETT PSYKEDELISKT YOGACENTER

Uppdaterat: 8 jan. 2019

New York är fortfarande yogans förlovade stad


Yogatrender har besökt New York för att ta tempen på yogatrenderna i världens förmodligen yogastudiotätaste stad. Vi träffade Elian Zach-Shemesh, grundare av WOOM Studios i East Village, som på sikt, med en mjukare lagstiftning, kommer att integrera yoga med psykedelika.

- Vi vill ge en totalupplevelse, berättar Elian. Med det bästa ljudet, projiceringar, dofter och speciella ljudklasser där vi bl a kombinerar kraftfull andning i Stanislav Grofs anda med instrument som ger övertonsklanger.


WOOM Studios i East Village, New York

Låter det flummigt? Nja. Elian är jordnära och har en tydlig bild av vad hon vill åstadkomma i studion på 274 Bowery. Det första som möter i själva studion är kraftfulla visuals projicerade på tre av studions fyra väggar.


Elian på Woom Studios i East Village, New York



- Vi integrerar vinyasa, ashtanga, taoism, dans, myofasciell frisättning, kinesisk medicin… You name it. Så länge det fungerar så försöker vi att låta bli att tänka i sekteristiska termer vad gäller vår yoga.


Målet för Elian och hennes man David Zach-Shemesh, som hon driver studion med, är en fullt utrustad multi-sensorisk psykedelisk yoga-studio. Psykedelisk betyder i detta fall att yogan kombineras med holotropisk andning à la Stanislav Grof och även mediciner som psilocybin (svampar), ayahuasca och LSD.


- Lagstiftningen håller inte riktigt jämna steg, så det är inget vi kan göra reklam för på vår hemsida, säger Elian med ett litet rävaktigt, full i fan-leende.


Vi har hört talas om “Yoga High” i Amsterdam där eleverna röker gräs innan passet men detta är något annat. Jag invänder att yoga ju handlar om “natural highs”, att frigöra kroppens egna hormoner som oxytocin, dopamin och endorfiner, ja, kroppen har till och med sina egna opioider och cannabinoider som kan frigöras t ex vid sex, massage och en taktil träningsform som yoga.


- LSD-forskaren Stanislav Grof utvecklade den holotropiska andningen som ett naturligt alternativ när forskningen förbjöds i skarven mellan 60- och 70-tal, berättar Elian. Hon fortsätter:


- Nu är forskningen åter igång och det finns tydliga tecken på att t ex MDMA och ämnet i “magiska svampar”, psilocybin, kan fungera som en del i en terapeutisk läkningsprocess. Så det handlar inte om att knarka och yoga, utan om integration av yoga och psykedelisk terapi.


Inte oväntat har Burning Man spelat en stor roll för Elian och hennes man, en festival som står för mycket av den frigörelse av mänsklig kapacitet som Woom vill uppnå. 


Yogastudion Woom Studios i East Village, New York

Det som skiljer Elian från många andra aktörer på yogamarknaden i New York är att hon tror att det faktiskt ska gå att driva ett yogaföretag utan att behöva använda vassa armbågar.


- Om vi håller tillbaka våra egon och vår missunnsamhet så kommer det att fungera. Men visst kan det vara tufft ibland i New York. Det är å andra sidan världens friaste stad, som ett USA:s Berlin. Du kan göra vad som helst här så länge det inte skadar andra.


Elian har fått sin yoga-utbildning på Yoga To The People i New York, och YTTP var också hållplats två på vår yogautflykt till New York - en gammal favorit; donationsbaserad och med åtminstone från början tydlig inriktning på att nå de icke redan frälsta. Eller de redan frälsta med tunn plånbok. Verksamheten är donationsbaserad, d v s eleverna erlägger en “föreslagen donation” på minst 10 dollar. Så såg det åtminstone ut på YTTP i East Village för några år sedan.


YTTP (Yoga to the people) i Williamsburg, New York

På YTTP i Williamsburg ser prislistan mer ut som om den var uppsatt på en vanlig studio. Enda skillnaden idag på YTTP och vanliga yogastudios är egentligen retoriken. Och den är i och för sig spänstig. Studion i Williamsburg är rätt sunkig, kanske som ett medvetet drag för att stärka den folkliga profilen?


YTTP och Bikram har haft en tvist om hur begreppet och namnet används utan licensiering. Tydligen segrade YTTP, för de kallar oblygt sin hot yoga för bikram. 


Hållplats 3 är Y7, som ser ut att vara en affärsmässig hit. 12 yogastudios i New York, fler på gång, och en verksamhet startad av Sarah Larson Levey. Hon lämnade en karriär inom mode för att tillsammans med sin man Mason starta Y7 och företaget representerar det som kallas “boutique fitness”. Det ska vara trendigt, det spelas hiphop och säljs kläder, det är fräscht, fint och dyrt som en kontrast till YTTP.


Y7 rankas som nr 80 av 5000 på Inc. Magazines lista över USA:s snabbast växande företag. Bakom framgången ligger en genomtänkt profilering.


Amerikaner är experter på spänstig copywriting och Y7 är inget undantag. Eller vad sägs om slogans som “A tribe called sweat” eller “Brooklyn - we flow hard”? Y7:s musik är ofta hiphop och det är Commons lena röst som möter när vi kommer in i studion.



"Yoga for people who put on gangsta rap and handle it” skriver Vogue Magazine. 


Vi yogar i ett mörkt, svartmålat rum. Mattornas platser är noga utmärkta på golvet; omlott placering ger mer svängrum. Tända ljus och en något svalare hot yoga väntar. Joanna Cohen leder passet, som kallas Slow Burn + Restore, chosefritt och med bra musik som pendlar mellan r´n'b och singer/songwriter. Vissa klasser har bara hip hop.


Fräscha lokaler, märkestvål och -schampo i duscharna. Y7 arbetar också med utbildning av yogalärare, lifestyle coaching - och merchandise.


Yoga och meditation används mer och mer som kommersiell motor. Vi har sett det i Sverige och trenden är förstås ännu starkare i USA. Att gå in på någon av Lululemons affärer i New York känns långt från Riddargatan. Här är det som att vandra in på H&M med skillnaden att det hamras ut yoga-floskler på väggarna. För det är precis så det blir här - floskler utan innehåll.


Inte ens sängföretaget Casper drar sig för att använda yogans och meditationens vokabulär i sin reklam på New Yorks tunnelbanor.


Inte ens sängföretag drar sig för att använda yoga i sitt vokabulär

Mer om New York-besöket och ett längre samtal med Elian på Woom Center hittar du i detta avsnitt av Yogapodden.

För den som vill veta mer om aktuell forskning inom psykedelika:


PS: Vi har sökt såväl Sarah Larson Levey som YTTP:s grundare men fick inte till någon intervju med dem. Nästa gång!

 

Christian är grundare av YesYoga och driver Yoga DJ Sessions samt Yoga Radio Sessions/Yogapodden tillsammans med Curt Lundberg. Han är också instruktör på Fitness24Seven och håller i yogapass på arbetsplatser, skolor mm.



Vill du få en notis när vi släpper nytt? Prenumerera gratis här!

bottom of page