top of page

Att använda dofter i yogan

Uppdaterat: 14 mars 2019

Har du någonsin känt en doft och direkt återupplevt ett minne kopplat till den doften? Och inte bara minnet som en bild, utan med samma känsla i kroppen som då?


Forskare har länge tänk att minnen lagras på samma sätt oavsett vilket av våra sinnen som är inblandat. Det har dock börjat visa sig att detta inte stämmer, utan att minnen kopplade till dofter verkar lagras och återkallas annorlunda än till exempel syn- och hörselintryck.


Dofter är inte bara kopplade starkt till minnen, utan de påverkar också hur vår sinnesstämning och vårt humör är i nutid. Och de kan med stora fördelar användas när vi utövar yoga.


Dofter påverkar vår sinnesstämning och vårt humör

När vi startade Yogatrender handlade en av våra första artiklar om eteriska oljor. I artikeln diskuterade vi vad eteriska oljor är och så tipsade vi om oljor med olika egenskaper som kan användas tillsammans med yoga.


Eteriska oljor är dock inte det enda sättet att få in doft i din yogapraktik. Om du inte vill använda doft i flytande form så kan rökelse vara ett alternativ. Rökelse finns i många olika utföranden och kan antingen vara helt naturlig eller producerad av mer eller mindre naturliga material.


Oavsett om du vill använda en olja eller använda rökelse, är det ofta bättre ju naturligare det är. Ett exempel på helt naturlig rökelse, som för övrigt även finns som ren eterisk olja, är palo santo. Palo santo översatt till svenska blir helig pinne och namnet antyder dess betydelse genom tiderna. Palo santo har sedan urminnes tider använt av ursprungsbefolkningen i Sydamerika för att bland annat rensa luft och hem från dålig energi och för att bota sjukdomar.


Den lite sötaktiga doften gör att palo santo får en lugnande effekt. Om du använder den i samband med att du yogan kan du med fördel tända den innan ditt pass. Låt stickan glöda lite innan du släcker den och låter röken spridas i rummet. Om du inte vill elda den kan du låta stickorna ligga i rummet som de är, eller varför inte ta och brygga en kopp palo santo-te?


Te bryggt på palo santo

Det latinska namnet för det träd som används som palo santo är Bursera graveolens. Seriösa producenter hugger inte ner träden så länge de lever. Istället väntar de tills träden har dött och därefter ytterligare 4-10 år innan de skördas. Genom att låta träden ligga kvar på den plats de dog tillåts oljan i trädet utvecklas fullt ut. Resultatet blir därmed både att träden visas hänsyn och att de stickar du köper kommer att dofta fantastiskt. Om du är osäker på om detta är något för dig och vill prova kan du hos Naturlig yoga just nu prova på palo santo genom att köpa bara en sticka!Palo santo kan användas som rökelse.

Vilka dofter använder du dig av i din yogapraktik? Berätta för oss genom att höra av dig till info@yogatrender.se eller på Yogatrenders Facebook.
 

Missa inte när vi släpper nytt - prenumerera på våra artiklar!Commenti


bottom of page