top of page

Poddtipset: SIT DOWN & SHUT UP!

Uppdaterat: 8 sep. 2019


Brad Warner gäster Yogapodden och pratar zen

När den amerikanske zen-mästaren, tillika anarkisten, punkaren och godzilla-fanet Brad Warner gästar Sverige så har han med sig merch - dvs saker att sälja som delvis kan bekosta turnén till ett antal europeiska länder. En sådan merch-produkt är en t-shirt med texten: “Sit down & shut up”.


Det är också namnet på en av hans böcker. En annan har titeln Sex, Sin and Zen. Där intervjuar han bl a en zen-praktiserande porrstjärna om vad zen betyder för henne. 

“Sit down & shut up” är precis det zen handlar om - att sitta i meditation. För mig som är van vid andra former av meditation var det en ny upplevelse att sitta i meditation med öppna ögon, mot en vägg.


Brad går inte klädd i någon kaftan och ser mer ut som en.. tja, “vanlig kille” än en zenmästare. Men låt inte skenet bedra. Han har en djuplodande och grundlig kunskap i zen. Och man kan ha jeans och ändå vara zenmästaren.


Lyssna på podden (klicka här!) och du förstår troligen varför Brad Warners klädkod är ett högst medvetet inslag i hans arbete för att popularisera zen och motarbeta alla försök att göra buddhismen till en religion.


Christian Wigardt och Brad Werner

PS: För den som vill fördjupa sig i zen rekommenderas “Zen Mind, Beginner´s Mind - informal talks on Zen meditation and practice” av Shunrye Suzuki.

Comments


bottom of page