top of page

Poddtipset: SIMMA MED DELFINER


Anna Johansson med sin make, läkaren Balbino Jesus Cano, och ett av barnbarnen.

Kognitiv beteendeterapi, KBT, har till stor del ersatt psykodynamisk terapi som rättesnöre för de flesta av Sveriges terapeuter. Sedan många år ska vi inte längre ägna oss åt barndomens trauman utan få handfasta metoder för att tampas med och få kontroll över våra psykiska besvär - utan att gräva bakåt.

 

Med den svenska filosofin “en-terapiform-åt-gången” i ryggmärgen var det minst sagt uppfriskande att träffa svensk-mexikanska terapeuten Anna Johansson i surfmekkat Puerto Escondido på Mexikos västkust. Hon har en stor verktygslåda när hon, med en gedigen traditionell utbildning till psykoterapeut i botten, behandlar sina besökare - allt från tarotkort och tapping till neurolingvistisk programmering och bachdroppar.

  - Jag använder det som fungerar, säger Anna. I min verktygslåda finns också imagoterapi, “regressions to past life” och gestaltterapi. Ibland hänvisar jag mina klienter till traditionell, mexikansk healing - schamanism.


I podden möter vi en terapeut med båda fötterna på jorden, långt från flum, och med en enda sak för ögonen: att få sina patienter att må bättre. Anna arbetar idag främst med par men har också tagit sig an tortyroffer och narkotikamissbrukare.

 

Podden blir en karta över olika terapiformer och för den som utan skygglappar vill lära sig mer om dem är podden en guldgruva. För alla som levt i en relation ger samtalet också en rad aha-upplevelser.

 

Anna har bott i Mexiko sedan tidigt 80-tal och ser förstås att det finns kulturella skillnader mellan Sverige och Mexiko.   

  - När jag en gång hade en svensk klient blev det mycket svårare; jag blev engagerad på ett annat sätt och hade svårt att bibehålla en professionell distans med mitt modersmål. Med spanska eller engelska är det enklare.

  

I podden berättar Anna generöst om livet i Mexiko i ett samhälle som präglas av våld och korruption - men också att ett folk som hittar lösningar där de ser ut att inte finnas. Hon reder ut hur traditioner kan vara en hämsko för kvinnans frigörelse och för jämlikheten mellan könen.

 

För 35 år sedan blev Anna något av en mediekändis i Sverige när hennes arbete med ett center för funktionshindrade indianbarn i Puerto Angel i Mexiko uppmärksammades, bl a genom en intervju av Stina Dabrowski. Det som appellerade var ett litet projekt som arbetar mycket med bybaserad, uppsökande rehabilitering av barn som annars ofta lämnas vind för våg, ett projekt där alla insamlade pengar i Sverige gick direkt till skolan, utan dyr administration. I podden berättar Anna hur det kom sig att hon hamnade i Mexiko och vägen från Pina Palmera till terapiyrket.

För att klara det hårda trycket från allt fler klienter måste Anna ta hand om sig själv. Ett sätt att koppla av är att simma med delfiner. Och så yoga förstås.


“Simma med delfiner” är på engelska, men ett stort antal av de 41 poddar som hittills publicerats är på svenska. Poddvärd: Christian Wigardt, yogalärare och journalist.


Från och med nu kommer Yoga Radio Sessions Yogapodden att släppas först på Yogatrender!


Yogapodden finns på iTunes, Podcaster, Spotify, acast m fl poddplattformar.

Alla poddar finns här: www.yogapodden.se.


 

Missa inte när vi släpper nytt - prenumerera på våra artiklar!

Comments


bottom of page