top of page

Krönika: NÄR TUNG BAS ÄR VÅRT MANTRA: MUSIKEN SOM LYFTER YOGASALEN

Uppdaterat: 17 feb. 2019



Krönika av Christian Wigardt: NÄR TUNG BAS ÄR VÅRT MANTRA MUSIKEN SOM LYFTER YOGASALEN

Foto: Mårten Ekehed

Christian är grundare av YesYoga och driver Yoga DJ Sessions samt Yoga Radio Sessions/Yogapodden tillsammans med Curt Lundberg. Han är förutom utrikesreporter på TV4 också instruktör på Fitness24Seven och håller i yogapass på arbetsplatser, skolor mm.

 

Christian Wigardt delar med sig av musik för yoga, och tankar om den, fjärran från vad många förknippar med ”yogamusik” och fokuserar på det som har fungerat i hans yogaklasser i flera år, oavsett genre.

När Curt Lundberg och jag startade Yoga DJ Sessions för fyra år sedan var det en naturlig utlöpare av min verksamhet som yogalärare. Jag använder i stort sett alltid musik.

Till så gott som 100% är det vokalfri musik som gäller. Här återfinns techno, dub, pop, country, reggae, rytmisk chill, house, jazz, pop, rock, hiphop – det som funkar funkar, beroende på mitt och elevernas stämningsläge.

Vibrationerna från musiken går långt in i benmärgen, hjälper oss att komma djupare i rörelserna och blir ännu ett element som bidrar till att inte ”mindet” kopplas på. Vi kommer lättare in i ett naturligt flow. Är vi trötta så kan musiken ge oss extra energi. Musiken kan också göra entrén i yogasalen mindre skräckfylld för nybörjaren.

Den australiensiske DJj-n Matt Singman aka Solon, initiativtagare till The Future Sound of Yoga som är just klasser med live dj:s, sammanfattar i en intervju: “How does music positivity effect a meditation / yoga practise?

The simplest way that it helps is in eliminating thoughts by giving the mind something to focus on in the present. It can also help take you to a place in your practice that you might not otherwise get to – in the same way that people listen to music when they go to the gym. The other thing is that if you practice in a space with a large enough sound system, you can feel the vibrations in your body – which definitely does something positive – I’m not sure what exactly – but it feels good.”

Musiken sätter stämningen direkt. När eleverna går in i salen är musiken på. Många kommer tidigt för att sitta och meditera. Då är det oftast lugn rytmisk musik som sakta kryper in under skinnet som gäller. Några favoriter:

• For (Luke Abbott Rework)/Nils Frahm & Michael Stein

• Territory/The Blaze

• Weldiya 3 (Original mix)/Abdulla Rashim (lugnt maskindunk från löpande bandet på Skoghalls Mekaniska…)

Annan musik ger mer en känsla av att vara cool, av att det är helt rätt att yoga, samtidigt som en air av förväntan och viss mystik lägrar sig över salen. Kruder & Dorfmeisters remix av Gregory Isaacs ”Night nurse” är alltid rätt, trots att den är vokal, och sammanfattar väl vad jag menar med cool. Låten finns inte på Spotify, men kan lokaliseras på YouTube. Det är fint att höra hur Isaacs placerar sig själv i huvudrollen:

“Tell her it's a case of emergency

There's a patient by the name of Gregory

Night nurse

Only you alone can quench this jah thirst

My night nurse, oh gosh…”


Andra exempel på musik som ger gåshud i yogasalen:

• Signals/Scann-Tec

• Wit(z)/Valentin Stip

• Svet/Scann-Tec

• La Mer De Lune/Jens Buchert

• Halo/Mystical Sun

Ibland krävs musik med mer energi, ändå med bibehållet djup:

• Closer/Klangstein

• One/Klangstein

• Helvetet/Natten

• Treat (Charles Webster Remix)/Rompante

• Song Of The Burning Mountain/MIKTEK

För att släppa loss eufori och dopamin kan jag också köra på t ex det ålderstigna men grymt svängande blinda paret från Mali, Amadou & Mariam.

• La Realité/Amadou & Mariam

För att till eleverna överföra en stabil lyckokänsla av att sitta i solen på ett kryssningsfartyg med något gott i glaset:

• Over The Ocean/Here We Go Magic

Annons


Vidare:

• Hide and Seek/Imogen Heap - för fina körer.

• When They Come/Deportees - för tips om hur vi ska klä oss när utomjordingarna kommer

• Theme From Twin Peaks Fire Walk With Me/Angelo Badalamenti för suggestiv jazzstämning

• No More/Jafu för att den är omöjlig att tröttna på

• Silk & Roses/Nordlight för att det svänger i en uppdaterad symfonirock

• Wandering Around Lost/Chris Zippel – ja lyssna själv!

Långa mixar är bra, som sträcker sig över de 75 min som oftast är längden på mina pass. Curts mixar bjuder på överraskningar och flera finns på www.yogadjsessions.com och här: https://soundcloud.com/culman

Curt har bl a introducerat mig för Alva Noto. Elektroniskt skarpt och oändligt vackert. Lyssna på “Xerrox Isola”!

Den georgiske DJn Gio Shengelia har varit en favorit i några år. Elever kommer ofta fram och frågar vad det är för något. Tyvärr finns inte alla mixar kvar på nätet, men denna håller gång efter gång. Suggestivt, meditativt - och svängigt.

Malmöbon Johan Östmans mixar av lugn technodub passar bra.

Är energinivån låg: de snabbare mixarna från Soundcloud-samlingarna med dubtecno, Echopod, är mummamedicin.

Det kan räcka med Sade; rytmiska “Paradise” eller de två något mer depressiva, men knivskarpt framförda “Cherish the day” och “No Ordinary Love”.

Hiphop – när omnipotensen behöver en skjuts.

• The Ruler´s Back/Jay Z

• In the Air Tonite/Lil Kim & Phil Collins (se upp för basen…)

• Wishing On A Star/Jay Z (typiskt Jay Z: han plockar upp en gammal låt och dammar på en tung bas och rappar lite över)

Och apropå tung bas: från Madonnas förbisedda album ”Erotica” plockar vi ”Where Life Begins”.

“Jamming” med Bob Marley funkar alltid om jag är ute efter en lättare sommarstämning. Dubbigare och tyngre från Pitchblack, Dead beat och International Observer. För en tyngre eller snabbare vibe: Groove Armadas klassiker ”Superstylin” och ”Suntoucher”, 2001 A Spliff Odyssey/Thievery Corporations eller Dub Experience/St Germain, Must Be The Darkness/Junior Jack, Empty Spaces, Missing Units/Pitch Black...

Den tyngsta basen hittillls i världshistorien och musik där förtrollande bara är förnamnet:

• Jungle is a shapeshifter/Rainforest Spiritual Enslavement.

Den är 34 min lång och kan gå på repeat. Här lyfter musiken subtilt med baktaktiga ekomattor, klanger, då och då enbart trummor, ljud av regnskog. Och så basen. Att skruva ner basen är ett måste.

För avslappning har Esbjörn Svenssons “From Gagarins Point of View” alltid fungerat. Tung folkton, en Jan Johansson på benzo. En tragisk parallell är att Johansson och Svensson dog alldeles för unga.

Då och då kan vokala avslappningslåtar funka, som Nick Caves We No Who U R. Den kan presenteras som, och är, poesi.

Alternativ:

• Everything You Do is a Baloon/Boards of Canada

• First Light/Marconi Union

• Vaporware 01/Donato Dozzy

Musikanläggningarnas kvalitet i yogalokalerna varierar. Favoriterna är Fitness24Seven på Blekingegatan på Söder och Downtown Camper Hotel på Brunkebergstorg, den sistnämnda med ett stort antal Bose-högtalare placerade runt om i taket.

Finns ingen ljudanläggning tar jag med mig den danska boom-boxen Audiocase – en tung, stryktålig monoburk med Bluetooth och 12 timmars batteritid. Räcker för ett yogarave i skogen tills solen går upp.

På festivaler, som i Norberg eller Gagnef, brukar ljudet styras upp fint av närvarande tekniker, likadant på Trädgården.

När musiken är bra kan jag inte hålla mig utan dansar runt i yogasalen och brukar säga “arbetsdelningen är följande: ni yogar och jag dansar”. En tung bas kan mycket väl ersätta mantrat – och bli mantrat. Och rytmerna? Det är den gamla djungeltrumman, om och om och om igen.

Så när Curt dammar på tunga ZZ Top-riff i en loop, i en mix av Oren Ambarchi, och vi får besökarna till Yoga DJ Sessions på Trädgården och oss själva att släppa loss och skaka och hoppa så kan det kallas vad som helst; fri dans, yoga, osho - spelar ingen roll. Skönt är det.

Nu ska jag inte skriva mer. Då blir det en roman, inte en krönika. Men kombinationen av Moments In Love/Art Of Noise och Girl/Jamie xx är perfekt. Och så var det…

Mina egna, ständigt föränderliga spellistor finns på Spotify, yesyoga.se.

PS. Synpunkter på krönikorna är välkomna. Skriv till yogatrender.se eller direkt till christian@yesyoga.se.

Kontakt

 

Tyckte du om artikeln och vill veta när vi släpper nytt? Prenumerera gratis här.

bottom of page