top of page

Yoga newbie och “yogaknarkare”? - Ta det lugnt, gör inte sĂ„ mycket yoga

Uppdaterat: 3 maj 2020

Christian Àr grundare av YesYoga och driver Yoga DJ Sessions samt Yoga Radio Sessions/Yogapodden tillsammans med Curt Lundberg. Han Àr förutom utrikesreporter pÄ TV4 ocksÄ instruktör pÄ Fitness24Seven och hÄller i yogapass pÄ arbetsplatser, skolor mm.

 

Har du precis börjat yoga? Kanske gjort din första mĂ„nad? Blivit “hög pĂ„ yoga”?

HĂ€rligt!

DĂ„ kommer nu den paradoxala uppmaningen: ta ett steg tillbaka



Jag har sett tusentals yoga-elever. Och det Àr med yoga som med annan trÀning: eleverna kommer och gÄr, testar olika former av trÀning, gÄr vidare. MÄnga kommer tillbaka och stannar, Är efter Är. De har skaffa sig ett förhÄllningssÀtt till sin trÀning.


Jag har genom Ären, speciellt i början av terminerna, sett den initiala euforin, hur nya elever blir till sig av glÀdje - Àr det sÄ hÀr bra man kan mÄ av den fysiska och mentala trÀning som yogan kan vara?

Det Ă€r inte ovanligt att den nytĂ€nda eleven gĂ„r all in; trĂ€nar flera gĂ„nger i veckan och stĂ„r pĂ„ med öppna spjĂ€ll. Eleven har blivit vad jag brukar kalla “yogaknarkare”. De har blivit “hooked” och mĂ„r sĂ„ bra att de inte vill vara utan den. 


Det Ă€r ingen tillfĂ€llighet att du mĂ„r bra av yogan, att du efter ett pass kan kĂ€nna dig “flummig”. Under yogan utsöndras mĂ„nga fina mĂ„ bra-hormoner; oxytocin (som ocksĂ„ utsöndras vid amning och massage), dopamin, endorfiner, serotonin. Vi masserar genom yogan vĂ„r egen kropp. Det “flummiga” tillstĂ„ndet Ă€r ocksĂ„ skarpt, alert, tydligt - vi har fĂ„tt ett lugnt fokus, stressat ner, sorterat tankarna. Vi Ă€r redo att lĂ€mna fristaden/yogasalen och möta den andra verkligheten dĂ€rute, med allehanda stress pĂ„ grund av arbete, klimathot, familj, amorteringar. Listan kan göras lĂ„ng. Det Ă€r livets stĂ€ndiga dramatik som varje dag vecklar ut sig.

“Yogaknarkarna” rĂ„kar inte sĂ€llan ut för en backlash efter ett tag. De har trĂ€nat sĂ„ intensivt att de kanske fĂ„r ont nĂ„gonstans eller helt enkelt tröttnar. De hinner inte komma in i den kontinuitetens lunk som adderar sĂ„ mycket mervĂ€rde.

Mina rÄd till dig som Àr i den euforiska uppstartsfasen av ett, förhoppningsvis, helt liv med yoga Àr:

1. Ta det easy. 

LĂ€mna ett par dagar mellan passen.

2. HÄll tillbaka litet grann pÄ passen. 

Annars blir kroppen som en spĂ€nd fiolstrĂ€ng. TĂ€nk: 80 procent rĂ€cker. Eller 70 eller 90. HĂ„ller du tillbaka sĂ„ har du lĂ€ttare att kĂ€nna var din grĂ€ns gĂ„r och sen mjukt och lugnt avancera. Du fĂ„r mindre besvĂ€r och hĂ„ller dialogen med kroppen levande. Speciellt för killar kan det hĂ€r vara en utmaning; vi har lĂ€rt oss att vi ska kĂ€mpa till det att den sista svettdroppen har droppat frĂ„n vĂ„r slutkörda kropp


3. TĂ€vla inte.

Det Ă€r du, mattan och jag - instruktören. Inga andra Ă€r viktiga. Det spelar ingen roll om du kĂ€nner dig “flexibel som ett kylskĂ„p”. Vi Ă€r alla olika, varje individ i yogasalen ett unikum som kan utföra vissa rörelser, andra inte. Behöver du vila under passet - vila. Är det en övning som gör ont - gör den inte. Pressa inte. Kommunicera med din kropp. 

4. FrÄga! 

Jag Àr oerhört tacksam att elever stÀller frÄgor. Det gör att jag kan radera oklarheter i mina instruktioner, bli tydligare och ocksÄ fÄ tillfÀlle att accentuera de punkter som du lÀser om i den hÀr krönikan. Jag kan ocksÄ genom att hela tiden ha visuell kontakt med deltagarna fÄ tips pÄ hur övningarna kan utvecklas - addera.

5. Se över din livssituation. 

Efter passen kommer varje vecka elever fram och frÄgar om olika krÀmpor. Det har pÄfallande ofta med stress att göra. Yogan och meditationen enbart kurerar inte en sönderstressad kropp. Ta en skogspromenad varje vecka. HÀlsa pÄ mossan. Se över din kost. Meditera varje dag. Unna dig det. Jag vill inte sÀga att jag Àr nÄgot föredöme i ALLA avseenden. Men nÄgot har jag lÀrt mig under mina 63 Är pÄ jorden. I bÀsta fall, dÄ och dÄ, kan en kÀnsla av balans infinna sig, en balans som inte har med puritanism att göra. TÀnk: yogan ger mig förutsÀttningar att njuta av allt vad livet har att erbjuda.

6. Försök att inte stressa till yogapasset.

Jag gjorde det sjÀlv som elev. Kom in i yogasalen med andan i halsen. Det tog extra lÄng tid att varva ner, att komma in i den meditation i rörelse som yogan kan betecknas som.


SÄ, med detta sagt, vÀlkommen i yogasalen! Njut av hur skönt det kan vara med yoga. Och njut av livet. Snart Àr det över.

Missa inte YesYogas Meetup grupp:


 

Missa inte nÀr vi slÀpper nytt - prenumerera pÄ vÄra artiklar!

bottom of page