top of page

Yoga newbie och “yogaknarkare”? - Ta det lugnt, gör inte så mycket yoga

Uppdaterat: 3 maj 2020

Christian är grundare av YesYoga och driver Yoga DJ Sessions samt Yoga Radio Sessions/Yogapodden tillsammans med Curt Lundberg. Han är förutom utrikesreporter på TV4 också instruktör på Fitness24Seven och håller i yogapass på arbetsplatser, skolor mm.

 

Har du precis börjat yoga? Kanske gjort din första månad? Blivit “hög på yoga”?

Härligt!

Då kommer nu den paradoxala uppmaningen: ta ett steg tillbaka…


Jag har sett tusentals yoga-elever. Och det är med yoga som med annan träning: eleverna kommer och går, testar olika former av träning, går vidare. Många kommer tillbaka och stannar, år efter år. De har skaffa sig ett förhållningssätt till sin träning.


Jag har genom åren, speciellt i början av terminerna, sett den initiala euforin, hur nya elever blir till sig av glädje - är det så här bra man kan må av den fysiska och mentala träning som yogan kan vara?

Det är inte ovanligt att den nytända eleven går all in; tränar flera gånger i veckan och står på med öppna spjäll. Eleven har blivit vad jag brukar kalla “yogaknarkare”. De har blivit “hooked” och mår så bra att de inte vill vara utan den. 


Det är ingen tillfällighet att du mår bra av yogan, att du efter ett pass kan känna dig “flummig”. Under yogan utsöndras många fina må bra-hormoner; oxytocin (som också utsöndras vid amning och massage), dopamin, endorfiner, serotonin. Vi masserar genom yogan vår egen kropp. Det “flummiga” tillståndet är också skarpt, alert, tydligt - vi har fått ett lugnt fokus, stressat ner, sorterat tankarna. Vi är redo att lämna fristaden/yogasalen och möta den andra verkligheten därute, med allehanda stress på grund av arbete, klimathot, familj, amorteringar. Listan kan göras lång. Det är livets ständiga dramatik som varje dag vecklar ut sig.

“Yogaknarkarna” råkar inte sällan ut för en backlash efter ett tag. De har tränat så intensivt att de kanske får ont någonstans eller helt enkelt tröttnar. De hinner inte komma in i den kontinuitetens lunk som adderar så mycket mervärde.

Mina råd till dig som är i den euforiska uppstartsfasen av ett, förhoppningsvis, helt liv med yoga är:

1. Ta det easy. 

Lämna ett par dagar mellan passen.

2. Håll tillbaka litet grann på passen. 

Annars blir kroppen som en spänd fiolsträng. Tänk: 80 procent räcker. Eller 70 eller 90. Håller du tillbaka så har du lättare att känna var din gräns går och sen mjukt och lugnt avancera. Du får mindre besvär och håller dialogen med kroppen levande. Speciellt för killar kan det här vara en utmaning; vi har lärt oss att vi ska kämpa till det att den sista svettdroppen har droppat från vår slutkörda kropp…

3. Tävla inte.

Det är du, mattan och jag - instruktören. Inga andra är viktiga. Det spelar ingen roll om du känner dig “flexibel som ett kylskåp”. Vi är alla olika, varje individ i yogasalen ett unikum som kan utföra vissa rörelser, andra inte. Behöver du vila under passet - vila. Är det en övning som gör ont - gör den inte. Pressa inte. Kommunicera med din kropp. 

4. Fråga! 

Jag är oerhört tacksam att elever ställer frågor. Det gör att jag kan radera oklarheter i mina instruktioner, bli tydligare och också få tillfälle att accentuera de punkter som du läser om i den här krönikan. Jag kan också genom att hela tiden ha visuell kontakt med deltagarna få tips på hur övningarna kan utvecklas - addera.

5. Se över din livssituation. 

Efter passen kommer varje vecka elever fram och frågar om olika krämpor. Det har påfallande ofta med stress att göra. Yogan och meditationen enbart kurerar inte en sönderstressad kropp. Ta en skogspromenad varje vecka. Hälsa på mossan. Se över din kost. Meditera varje dag. Unna dig det. Jag vill inte säga att jag är något föredöme i ALLA avseenden. Men något har jag lärt mig under mina 63 år på jorden. I bästa fall, då och då, kan en känsla av balans infinna sig, en balans som inte har med puritanism att göra. Tänk: yogan ger mig förutsättningar att njuta av allt vad livet har att erbjuda.

6. Försök att inte stressa till yogapasset.

Jag gjorde det själv som elev. Kom in i yogasalen med andan i halsen. Det tog extra lång tid att varva ner, att komma in i den meditation i rörelse som yogan kan betecknas som.


Så, med detta sagt, välkommen i yogasalen! Njut av hur skönt det kan vara med yoga. Och njut av livet. Snart är det över.

Missa inte YesYogas Meetup grupp:


 

Missa inte när vi släpper nytt - prenumerera på våra artiklar!

Comments


bottom of page