top of page

Krönika: FRÅGA MIG INTE HUR JAG MÅR!

Uppdaterat: 27 okt. 2018Foto: Mårten Ekehed

Christian är grundare av YesYoga och driver Yoga DJ Sessions samt Yoga Radio Sessions/Yogapodden tillsammans med Curt Lundberg. Han är också instruktör på Fitness24Seven och håller i yogapass på arbetsplatser, skolor mm.

När jag bestämde mig för att bli yogalärare var det några saker som jag beslutade mig för att INTE inkludera i mina klasser - redan innan jag var klar med min utbildning:

• Jag skulle, inspirerad av yogaläraren Johanna, INTE prata med sordinerad, låg ”yogaröst” och jag skulle tillåta både mig och eleverna att ha kul och att skratta i yogasalen.

• Jag skulle, för att komma ifrån den pretentiösa kvasi-mysticistiska esoterismen, inte låta mina elever be böner på ett främmande språk med en innebörd som de oftast inte förstod. Det betyder inte att det inte finns element av tystnad och meditation i mina klasser. Dock inte med en religiös innebörd. Det får eleven själv addera. Om hen vill.

• Jag skulle aldrig någonsin ställa frågan ”hur mår ni?” till mina elever i början på passet. Vem vill svara? Hur ska läraren ta hand om svaret ”jag har fruktansvärd ångest idag”? De flesta elever känner nog att läraren ska ”skita i hur jag mår, börja passet nu”. Självklart ska yogaläraren kommunicera med eleverna, speciellt dem som är nya och känner sig obekväma och osäkra. Det händer också att någon inte gör särskilt mycket under passen. En gång frågade jag en elev, som mest hade legat och vilat, hur läget var. Hon svarade att hon var utbränd och inte orkade göra så många rörelser men att hon ändå ville vara med. När även den utbrände eller på något sätt funktionshindrade eleven känner att hen är välkommen så har jag lyckats bygga rätt atmosfär. Alla har vi ju någon begränsning; en operationsskada, en trilskande axel. Eller bara en dålig dag.

• Jag skulle, inspirerad av läraren Ari, hela tiden utveckla yogan, ifrån det stereotypa, monotona schemat av förutbestämda rörelser till att inom ramen för skadefrihet och flow lägga till sekvenser som adderar fantasi och överraskningar. Eleverna på mina pass vet aldrig vad som komma skall och det passar alla som inte vill köra samma sekvens om och om igen, solhälsning A, solhälsning B osv.

• Jag skulle, inspirerad av boken ”Asana Pranayama Mudra Banda” av Swami Satyananda Saraswati (jag tvekade länge där i Rishikesh om jag skulle köpa den eller inte - tänk om jag inte gjort det!), visa att yogaklasser inte behöver innehålla en enda solhälsning. Det finns en oerhörd guldgruva av andra sekvenser att ösa ur. Variation och förnyelse främjar status för hela kroppen.

• Jag skulle, med stöd av ovan nämnda numera mycket tummade bok, aldrig benämna yogarörelser med namn på främmande språk. Varför kalla en rörelse för blablabla-asana när det finns engelska och svenska namn på dem? Garudasana betyder ”eagle pose”, alltså örnpositonen. Funkar. Alla förstår.

• Jag skulle inte spela så kallad ”yogamusik”, plingplong med sitar å sånt. Yogaläraren Simon och samarbetet med Curt i Yoga DJ Sessions lärde mig att vi kan yoga även till techno, dub, Keith Jarret, Esbjörn Svensson, ja allt som passar mina elevers och mitt eget temperament och stämningen i salen just den dagen, och att yogan kan innehålla element av dans.

Mina fem år som yogalärare har stärkt mig i allt detta. Yogan ska vara inkluderande och det är därför jag uppskattar att undervisa på gymkedjan Fitness24Seven. Först var jag litet skeptisk, efter att ha arbetat med en annan stor gymkedja. Men här finns en öppenhet för nya idéer och yogalärarna får stor frihet. Det är Sveriges mest lönsamma gym med målet att bli gymmens IKEA - dvs ett gym för alla. Det målet passar utmärkt för mig som yogainstruktör. Yogan är på väg att bli en ”folksport”, en träningsform som ger det som de flesta andra träningsformer inte ger: utmaning, styrka, mobilitet OCH vila i rörelse SAMT meditation. Det vi exkluderar är det som kan förekomma på yogastudior: pretentiositet. Istället introducerar vi begreppet chose-fritt. Yogasalen är inte ett ställe för yogalärarens ”freak-show”, att från sin upphöjda piedestal visa en massa övningar - lärarens plats är på golvet, ute bland eleverna i salen, justerandes, visandes rörelser bredvid de elever som är nya och/eller osäkra. Väl mött i yogasalen!

PS Synpunkter på krönikorna är välkomna. Skriv till yogatrender.se eller direkt till christian@yesyoga.se.

Kontakt

1 Comment


Dana
Dana
Sep 23, 2022

Greaat reading your post

Like
bottom of page