top of page

Krönika: REAL MEN DO YOGA

Uppdaterat: 17 feb. 2019Christian Wigardt

Foto: Mårten Ekehed

Christian är grundare av YesYoga och driver Yoga DJ Sessions samt Yoga Radio Sessions/Yogapodden tillsammans med Curt Lundberg. Han är också instruktör på Fitness24Seven och håller i yogapass på arbetsplatser, skolor mm.

 

När jag inledde min bana som yogalärare för fem år sedan var det två kommentarer som var generella:

“Det här skulle min man verkligen behöva” (från kvinnan).

“Det här är inget för mig. Jag är ovig som ett kylskåp. Men min hustru är så vig” (från mannen).

För att få med mannen på yoga krävdes en osäkrad Luger i ryggen för att mota in honom i salen. Och sen låsa utifrån. Mannen hade svårt att förstå att det är orimligt att vara vig INNAN man börjar med yoga.

Det finns så många missuppfattningar om yoga. En annan manlig missuppfattning är att yoga är husmorsgymnastik, bara för damer, och väldigt lugnt. Därför är det med viss glädje som jag med män i salen kör ett riktigt hårt pass så att de svettas ymnigt. Ju större muskelmassa, desto mer svett. Och - fler och fler män upptäcker yoga. Jag har många män på mina klasser. Det är alla sorter. Muskelbjässarna börjar förstå att styrkelyft bör kombineras med någon form av yoga för att få smidighet, slippa röra sig som RoboCop och - kanske det viktigaste - att undvika skador. Eller som en elev sa: “Jag hade jättesnygga muskler. Men när jag skulle hjälpa kompisen att flytta så fick jag ryggskott”. Yogan ger joggarna den djupa, intensiva stretch som de oftast slarvar med före och efter sina löppass.

Männen närmar sig förstås yogan på olika sätt beroende på individ. Men ett vanligt tillvägagångssätt är att ge 110 procent direkt. Attack! Jag brukar då säga att eleven måste försöka ge utrymme för justeringar. 89 procent räcker. Då blir inte musklerna spända som fiolsträngar och eleven lär sig att när vi går in i en position långsamt så känner vi dels vår gräns tydligare och dels kan vi därför så småningom gå djupare. Vi kommunicerar och förhandlar med kroppen under hela passet istället för att braka in och se yogan som bara ännu en tävling.

För oss män gör yogan också att vi bejakar andra delar av vår existens. Inte bara adrenalin, som när vi kör ett tufft GRIT-pass, utan också oxytocin, må bra-hormonet som utsöndras t ex vid massage. Vi kan också under dansliknande moves tillåta oss att öppna upp för en mjukare sida av vår personlighet. En elev beskrev yogan som massage - yogan ger invärtes massage av våra muskler, leder, celler, nerver, ligament och - inte minst - bindvävshinnorna som binder samman nerver och muskler samt fungerar som ett nätverk, en spindelväv, kors och tvärs i kroppen.

Real men do yoga. Ja, det finns en bok med det namnet. Googla. Missa inte heller den alldeles utmärkta webbplatsen Boys do yoga som gör upp med hela raddan av missuppfattningar gällande män och yoga.

 

Kontakt

Klicka här för att läsa om Christians yogapass på Downtown Camper by Scandic.

Comments


bottom of page