top of page

Poddtipset: DEN ANDRA SEXUELLA REVOLUTIONEN

Uppdaterat: 20 sep. 2019


Irene Andersson

“Den sexuella energin är vår starkaste och mest kraftfulla energi. Den är för oss människor vad bakpulvret är för kakan."

Det säger Irene Andersson, författare och föreläsare, en modern sexualupplysare som binder samman österländsk kunskap och visdom med våra liv i det moderna samhället. 


Vad är detta tantra som det pratas så mycket om? Handlar det bara om att hålla tillbaka ejakulationen? Kan ett undertryckande av sexualiteten och en naturlig sexualitet användas för att förtrycka människor?

Vad är attraktion och åtrå? Varför är det så lätt att det blir tråkigt i relationen efter ett tag när “den animaliska attraktionen" kommer av sig?

Vi pratar ständigt om kvinnans frigörelse. Men hur kan mannens frigörelse se ut?


Vi hade många frågor med oss till poddsamtalet med Irene Andersson. Och vi fick många spännande svar. Men först en bakgrund:

I skarven mellan 60- och 70-tal gick den danska sexupplysnings-filmen “Kärlekens språk” upp på biografer över hela Sverige. Det blev en dundersuccé. Folk i alla åldrar gick man ur huse för att se filmen. Man pratade teknik. Man pratade samlagsställningar. Inge & Sten var folkliga sexupplysare i Expressen där de agiterade för “variation och förnyelse i sexlivet”. 


I botten hade vi Elise Ottesen-Jensens banbrytande arbete som också omfattade en tidig uppluckring av fördomarna kring homosexualitet. Vi hade RFSU - Riksförbundet för Sexuell Upplysning. Så fick vi sexundervisning i skolorna. Så fick vi till viss del bukt med känslor av skam och synd inför vår sexualitet. Sedan kom Malena Ivarsson i TV med sin lättklädde, manliga uppassare Zlatko. Sedan kom Katerina Janouch som chosefritt, i tiden för porrvågen på TV1000, berättade om hur man ska idka analsex på ett sätt som inte skadar någon.


Hur är samhällsklimatet idag för en fördomsfri nyfiken inventering av våra sexliv? Lever svenskarna i sexuell misär? Har #metoo bidragit till en ny-puritanism? Lisa Magnusson skriver i DN: “Det råder absolut sexualmoral: allt som ens påminner om sex är förbjudet.”


Är det dags för en andra sexuell revolution? Den frågan ställer vi till Irene Andersson, en modern sexualupplysare som binder samman österländsk kunskap och visdom med våra liv i det moderna samhället. Och då handlar det om helheten - inte sexualiteten per se.


Det är ett spännande samtal där Irene berättar om hur meditationen gav henne en djupare kontakt med sin sexualitet. Hon märkte att hon helt enkelt blev kåt under meditationen. Från denna insikt forskade hon vidare och står nu som författare till två böcker som kan komma att revolutionera ditt sexliv: “Kvinnans Tao” och “Mannens Tao”


Fransmännen talar om “la petit mort”. Kineserna talar om att inte slösa med sin energi. Irene förespråkar inte att man aldrig ska komma. Men hon lär oss hur vi kan kontrollera och inhibera ejakulationen till förmån för en sexualitet som ger multiorgasmer och en total kroppslig och själslig närvaro med vår partner.


Hur är det att dejta som sexupplysare och expert? Irene Andersson är trött på att dejta män som tror att hon ska lära dom. Det måste vara ett ta och ge. Även när man träffar sexexperten i sängen.  Klicka här för att lyssna på podden!


Fotnot: Som en parentes dök “Kärlekens språk” upp i filmen “Taxi driver”. När huvudpersonen, spelad av Robert de Niro, tar med sin date på bio. Han väljer just den filmen. Det blev ingen lyckad date.

 

Missa inte när vi släpper nytt - prenumerera på våra artiklar!

Comments


bottom of page