top of page

YogaTalksGrundarna av YogaTalks

Att yoga är för många ett sätt att arbeta på att komma närmare sig själv. Den fysiska delen av praktiken beskrivs också av många som ett sätt att förbereda sig och öppna upp för den mentala delen av praktiken. Vi har haft förmånen att få ställa ett par frågor till en av grundarna bakom YogaTalks, ett spännande koncept där yoga kombineras med samtal.

 

Vilka är ni och varför startade ni Yoga Talks?

Vi vill hjälpa människor till en bättre hälsa, fysiskt och mentalt. Vi är tre vänner, Emil Åstrand, Pontus Leven och Olof Mattson, från olika delar av Sverige som alla har ett intresse av mentalt och fysiskt välmående där meditation, yoga och självutveckling är centrala delar. Genom att vi själva inte har någon erfarenheten av att hålla i yogaklasser tog vi kontakt med Stefan Jernberg som har flera års erfarenhet av yoga. Tillsammans skapade vi YogaTalks. Vi kommer alla från blandade bakgrunder med ett gemensamt intresse av att utforska kropp och sinne. När vi såg vår egen utveckling ville vi hjälpa andra och kom därför på idén om att kombinera yoga med samtal.

Varför blev det just kombinationen yoga+samtal?

Män pratar fortfarande för lite känslor med varandra och fler män borde träna yoga. Kombinationen med yoga och samtal är något vi kom att tänka på när vi ville öka den fysiska och mentala hälsan hos framförallt män. Kombinationen med först fysisk aktivitet följt av samtal blir ett sätt att utveckla både kropp och sinne. Att ha detta efter varandra skapar en efterföljande halvtimme där människor kan andas ut, sänka pulsen och diskutera dagens ämne. Ämnet presenteras efter yogan då vi inte vill att deltagarna ska fokusera på ämnet under yogan utan helt fokusera på varje del av upplevelsen var för sig. Anledningen till att det blev just yoga och samtal är att vi har en självupplevd föreställning att män är sämre på att prata känslor med varandra, diskutera djupare ämnen, och att detta kan vara en av anledningarna till att den psykiska ohälsan ökar, framförallt bland män.

Vill ni dela med er av några exempel på vilka typer av ämnen ni tar upp under samtalen?

Självklart kan vi dela med oss av några av ämnena vi behandlat. Under den längre kursen försökte vi dela upp ämnena likt en berg-o-dalbana där ”svårighetsgraden” på ämnena stegrade för att sedan plana ut mot slutet. Ämnena vi kom att behandla var bland annat ensamhet, rädsla, vänskap och meningen med livet.

Annons


Yogasmycket Nypon från Skoglig.se

Har ni några planer på att utveckla ert koncept?

Konceptet håller i dagsläget på att utvecklas och en målsättning är att skapa olika kurser för enbart män, enbart kvinnor och mixade grupper. Målet är även att börja köra kurser i meditation utöver yoga och samtal.

Hur ser framtiden ut för er?

Vårt mål är att fortsätta växa och nå ut till fler människor för var dag som går. I dagsläget är detta ett projekt vid sidan av jobb och skola men förhoppningsvis kommer detta utvecklas till något vi alla kan arbeta heltid med. Det kommer bli ett kortare uppehåll under sommaren för att sedan fortsätta igen under hösten med nya kurser. Dessa kurser kommer hållas i både kortare och längre format.

Om ni får spåna fritt, vad tror ni nästa stora yogatrend är?

No instructor Yoga. Yoga där människor tillsammans träffas i en lokal eller utvald plats och kör yoga sida vid sida. Några kanske kör tillsammans, andra kör sitt egna schema, men grejen är att alla är tillsammans och utövar yoga. Det kan liknas vid att alla går till gymmet, tränar på sina maskiner, men att alla kommer och går samtidigt. Människor kan idag känna en press av att behöva prestera på olika yogaklasser och rädda för vad andra tycker och tänker. Utan att ha en instruktör där kan utbytet mellan deltagarna bli mer naturligt där människor från gång till gång byter vem de vill köra ett pass med, eller helt enkelt försöker öva på sina egna rörelser.

 

Redan den 28 maj är det dags för en ny kursomgång hos YogaTalks i Göteborg. Anmälan stänger den 21/5, så om det här känns som något för dig - missa inte att säkra din plats! Läs mer om kursen här.

Comments


bottom of page