top of page

Yoga som instrument för bättre resultat i sport

Uppdaterat: 20 sep. 2018


Vilken hjälp kan yogan ge för dig som tar din träning på allvar? Som springer maratonlopp efter Vätternrunda efter Lidingölopp? Som är landslagskapten för svenska landslaget i amerikansk fotboll?


I senaste Yogapodden möter Lars Eckerborn, mångårig långdistanslöpare och amatör, Philip Minja, som idrottar på elitnivå.


Båda tar sin yoga på största allvar, liksom 10000-tals idrottsmän över hela världen. Yogan förebygger skador och kan fungera utmärkt vid rehabilitering från krämpor.


Lars och Philip är båda idrottslärare och har en gemensam mission: ungdomar måste röra sig mer. Rörelse stimulerar också tänkandet. 


- Även vuxna drabbas, säger Lars. Har du ett stillasittande arbete framför en dator, åker bilen till och från jobbet och äter snabbmat så måste du addera rörelse - för att må bra helt enkelt. 



I podden får vi lära oss reglerna för amerikansk fotboll, denna sport som vi har sett så många gånger i amerikanska filmer, utan att förstå vad det hela går ut på. Fram tonar en sport som är oerhört krävande, inte minst psykiskt. 


- Vi går in i “the zone”, vi är i vår bubbla när vi spelar, förklarar Philip och fortsätter:


- När det gäller att bli stark ger yogan förutsättningar för stabilitet såväl psykiskt som fysiskt och det som vi kallar funktionell rörlighet. Statisk stretching hämmar din spänst, flowyoga ger explosiv energi för idrotter. Man svettas kopiöst i yogan och blir överraskad av nya rörelser och positioner. 


Lars håller med. Att stå ut med den smärta som ett Vasalopp de facto utlöser kräver ett lugnt, starkt psyke.


Yogapodden Yoga Radio Sessions nr 33 finns här: Länk till avsnittet


bottom of page