top of page

Krönika: YOGAN - DIN KOMPIS PÅ RESAN

Christian är grundare av YesYoga och driver Yoga DJ Sessions samt Yoga Radio Sessions/Yogapodden tillsammans med Curt Lundberg. Han är förutom utrikesreporter på TV4 också instruktör på Fitness24Seven och håller i yogapass på arbetsplatser, skolor mm.

 

Jag talar inte om yogaresor.

Jag menar inte att du kör yoga själv på ditt aribnb-boende eller på stranden.

Jag menar att det finns en yogastudio i varje liten håla och att det, på ett eller annat sätt, kan vara ett äventyr att söka upp den. Googla. 5 top yoga studios in New York, in Geneva, in Munich.

Go for it!


Som yogalärare är det alltid spännande att se hur instruktören arbetar. Oavsett om det är ett uselt pass så finns det något att lära, t ex hur man INTE ska göra…

När jag var i Mexico nyligen stötte jag på den här yogaläraren som menar att mexikansk traditionell movement från aztekerna och maya-kulturen är som en variant av yoga - de hade till och med ett eget system för chakran. Så här berättade Gio.


Att resa, speciellt om du lämnar charter-sfären och är ute länge, är inte alltid en dans på rosor. Det kan vara en bluesig, tung resa inåt när jag lämnar den vanliga rytmen och har massor av tid att tänka på mitt liv.


Om det blir en för häftig spiral neråt så finns det åtminstone tre alternativ:

1. gå djupare

2. drick mer öl

3. rör dig - t ex gå på yoga.

Eller testa någon form av annorlunda terapi, som att smeta in sig med lera vid Döda Havet.


Lerinpackning som komplement till yoga?

Att gå på yogan är alltid ett möte. Med en elev, med en instruktör. Det blir alltid någon form av interaktion. Den här instruktören körde Rocket yoga i Rio. Det var bara jag och min dotter på klassen, men det spelade ingen roll. 


Rocket yoga var intensivt. Larry Schultz, som uppfann Rocket yoga, kallades “The Bad Man of Ashtanga Yoga” och var Grateful Deads personliga yogainstruktör under deras turnéer. Det var också då som namnet uppkom, “because it gets you there faster”. Om man nu ska ha så bråttom - och vad nu “there” innebär…

Sånt kan man lära sig av en instruktör på en yogastudio i Rio! Men man behöver inte gå in i samma positioner som henne…


Christian Wigardt provar Rocket yoga i Rio

Och det blir alltid ett möte; i Tblisi, Tel Aviv, Rio de Janeiro, Washington DC, Mexico City…


Yoga i Georgien

Det var förresten i Ciudad de Mexico, eller CDMX, som det heter där, som jag av en slump (vad som nu är slump, jag börjar mer och mer tro på att alla möten har en mening) träffade Kelly, yogalärare från Chicago. Hon kunde inte resa hem eftersom flygen dit var inställda på grund av sibirisk kyla - 30 grader.


Kelly, vars yogastudio är döpt till WildLight, ser ut som en “vanlig yogalärare” men bakom detta döljer sig nya, vilda idéer som appellerar till oss som vill utveckla yogan. Eller vad sägs om AXTHROWING & YOGA eller BEERASANA - först yoga sen öl?


Yogaläraren Kelly i Mexiko

Och så träffade jag min gamla yogalärare från yogalärarutbildningen i Rishikesh. Det blev ett kärt återseende och vi började direkt prata om vårt gemensamma favoritämne: relationer. Dock inte i podden. Lyssna gärna.


Många av mina bästa tips i New York har jag fått av min dotter Valerie, som också utbildat sig till yogalärare. Vi har tillsammans besökt Yoga To The People, en donationsbaserad yoga. Av en märklig anledning så får alla, trots att inte föranmälan kan göras, plats. Det kan vara tre mm till mattorna bredvid dig, så mattan är din borg. Det är trångt och du kan få någon kroppsdel från någon av dina grannar på dig. Men det funkar! Se mer om yoga i New York i min artikel i Yogatrender. Där hittar du t ex något högst ovanligt - psykedelisk yoga.


Till sist: det är alltså ovanligt att hitta ovanlig yoga utomlands. Men det finns fler exempel, Yoga To The People och Y7 i New York är två, ett tredje är Radiant Alive i Ubud på Bali. Den studion har som något av sin profil att ofta bjuda på innovativ, spännande yoga, ibland med livemusik. Paul Hack kör både med DJs och indonesiska musiker.Så - ta yogan med dig och utöka din repertoar med besök på yogastudios vart än du kommer. Och är du yogalärare så kan det vara en utmaning att få leda en klass och introducera din alldeles egna variant av yoga. Eller bara snacka litet.

PS: Vill du se mer yogabilder från hela världen, kolla yesyoga.se på Instagram eller Facebook. Kontakt

Comments


bottom of page