top of page

KRÖNIKA: FÅR VI SLIPPA INSTAGRAMBILDERNA NU?

Uppdaterat: 5 okt. 2019

Christian är grundare av YesYoga och driver Yoga DJ Sessions samt Yoga Radio Sessions/Yogapodden tillsammans med Curt Lundberg. Han är förutom utrikesreporter på TV4 också instruktör på Fitness24Seven och håller i yogapass på arbetsplatser, skolor mm.


 

Den vackre ynglingen Narcissus blev förälskad i sin spegelbild när han såg den i en källa. I grekisk mytologi står narcissism för självupptagenhet och omnipotens. Narcissismen kan vara en naturlig del av yrket yogalärare. Vi behöver en släng av jävlaranamma för att tackla pedagogiken och få en rimlig “attack” i mötet med våra elever. 


Bekräftelse kan vara skönt, men som en kollega sa: ”Ta inte åt dig för mycket av vare sig positiv eller negativ kritik.” Har du nått till yrket så ska du veta vad du vill, vad du ska lära ut och du litar på din erfarenhet och kompetens - samt ser dina tillkortakommanden. Ingen kan veta allt. Hänvisa. 


Eller gör som jag gjorde senast: ta med dig en fysioterapeut till yogaklassen. Tala med fysioterapeuter och lär dig mer om kroppen och hur detta kan appliceras på din undervisning.


Så du ska bli yogalärare?


Regel nr 1: Publicera inte en massa bilder av dig själv på sociala medier i olika yogapositioner - och framför allt INTE i solnedgång. Det är pinsamt. Instagrambilderna har blivit ett skämt, åtminstone i mina kretsar. Ändå fortsätter de att poppa upp i flödet: bilder av yogalärare som visar hur de yogar. Eller som bara visar hur vackra de är. Det värsta är att det funkar. En del yogalärare blir förebilder, för många ouppnåeliga,


Fåfänga kan vara en motor för elever och lärare. Inget fel med det. Vi vill ha kroppar som ser någorlunda fräscha ut. Vi vill bära vår kropp. Men att visa svåra yogapositioner på nätet är att stänga folk ute och att förstärka den konservativa bild av yogan som finns i många icke yogautövande människors huvuden, och även i de utövande: varför vill folk sätta ihop händerna framför bröstet när vi ska ta en gruppbild - trots att yogan de just utövat inte innehåller denna pose? Och duger jag som jag är? Jag kan ju inte göra som den där yogaläraren visar på Instagram..


En annan sak är om Insta-bilderna är en del av en kurs, om de är instruktiva. Men då måste de vara tydliga och pedagogiska så att inte folk gör fel.


Det finns också en tydlig tendens att publicera “kloka ord”. Några exempel:


WE REPEAT WHAT WE DON´T REPAIR (mmm.. lite thinkpiece här..)

I AM LEARNING TO BECOME WHO MY SOUL KNOWS I AM (highbrow!)

LETTING GO IS THE HARDEST ASANA (oh.. really?!)

TO DO: LIVE IN THE MOMENT (varpa dårå menaru?!)

DON´T USE YOUR EVERGY TO WORRY. USE IT TO BELIEVE. (I promise!)

FIRST, I DO THE YOGA. THEN, I DO THE THINGS (easy for you to say!!)

NAMAST´AY IN BED (good try!)

YOGA STONED (holländare)


Yogatrender har förstås två (humoristiska) motbilder. Det ena är denna (sponsored by Firestone):

Christian Wigardt

Det andra är denna - från Instagram-kontot “Villfarelser”:


Villfarelser

Till sist - finns det inga bra Instagramkonton på temat yoga? Jovisst! Huffington Post har listat de tio bästa och bland dem finns t ex


BIGGALYOGA - äntligen en kvinnlig yogi som inte ser ut som om hon har fastat i arton veckor. Valerie bär sin kropp - och här finns något av det mest klokt skrivna om vikt och träning som jag har läst. “Big & beautiful women rocking bikinis!” 150000 följare. Yeah!


Biggalyoga

Biggalyoga pose

DADE2SHELBY. Han är bara för mycket. På rätt sätt. Han är inte verklig utan ett resultat av en grafisk algoritm. Eller..?


Själv gillar jag t ex:

FATFITYOGINI - humor och ironisk distans.

SIMONSYNERGY - en rätt spejsad australiensare som jag undervisat tillsammans med på Samsara-festivalen i Ungern. En innovatör.

TARSHINSYOGI - nya idéer i det lilla.

HAWAIIOVERYOGI - Ari Lipponen är dansaren som blev yogamaster. En stor inspirationskälla även om jag inte ens i nästa liv kommer att komma i närheten av hans oerhörda kroppskapacitet.

REALMENDOYOGA - Yes we do!

CAITMNOLAN - instruktivt. Bästa bilden är när hon kör en pose i sängen. Hennes pojkvän ligger under täcket och ser måttligt road ut…

GESTICULATE- här lärde jag mig “the Garland Pose”

DYLAN WERNER - begreppet “Marine Corps Yoga” blir verklighet.

FIDIMASSAGE - M Ryan Saldivar var hiphoppare. Det märks. Men skippa hans body-sculpting routine som han håller på med nu. Scrolla långt ner...


Vad jag är ute efter här är inte uppvisningar, utan utvecklingar av rörelser, innovation, eftertänksamhet, upptäckarglädje.


Och apropå såna där “insiktsfulla citat” så hittade jag ett hos fatfityogini som kan sammanfatta denna Instagramkrönika:


“BEING FAMOUS ON INSTAGRAM

IS LIKE BEING RICH ON MONOPOLY.

IT´S NOT REAL

SO… CALM DOWN”


…och nu ska ju också enligt rykten like-möjligheterna tas bort på Insta.

Var ska vi då få vårt dopamin?

Ja. Säg det. Kanske på ett yoga-pass?


Kontakt 

Missa inte när vi släpper nytt - prenumerera på våra artiklar!

1 comentário


Bra och viktig krönika.


Jag upplever en oro för många människor som upplevs tro att yoga innebär att man skall och bör ha en trådsmal kropp. Det hela skapar en ångest hos många som inte ens borde existera.


Det finns en oskriven regel och en mall numera över hur man "ska se ut" för att utöva yoga. Tragiskt och sorgligt. Yoga är för ALLA.


Yoga är inte kroppshets. Jag anser att egentligen alla yoga lärare samt yoga utbildare bär ett ansvar att prata om yogans betydelse samt dess historia. Även prata mer om kärleken och acceptansen till oss själva. ❤

Curtir
bottom of page