En hårddisk i ena handen, en Buddha i den andra. Magnus Fridh fångar in nutidsmänniskans behov av stillhet och reflektion. Två böcker adresserar behovet: "Att vara stilla när allt skyndar" och "Viloläge: mindfulness och meditation i vardagen”. Han är dessutom kompositör och musiker i genren house.
Jag får allt oftare frågan.
Behovet av meditation och andra aktiviteter som skapar återhämtning är stort. Det är därför heller inte förvånande att frågan ofta kommer från medmänniskor som upplever mycket stress och oro i sina liv.
Svaret är till alla enkelt och tydligt; Du måste börja öva precis som med allt annat du vill lära dig.
Meditation är ett stort begrepp. Det kan ha en förmåga att varsamt rycka en ur tidsvandrande och de olika katastrofscenario som sinnet ibland kan framkalla. Detta kan ge en direkt upplevelse av ögonblicket. Ge en känsla av innehållsrikedom i att bara finnas till och ge en klar upplevelse om att du bottnar i dig själv. Vetenskapen har sedan decennier tillbaka hittat starka argument för hur meditation kan göra oss mer resilienta och öka våra förmågor till närvaro, långvarigt fokus och medkänsla. Effekterna är så att säga positiva och många.
Allt det här och ännu mer är tillgängligt om du investerar tid i just ditt övande. De senaste årens diskussioner i den vetenskapliga sfären runt meditation är väldigt tydliga med detta. När hjärnforskaren Richard Davidson och psykologen Daniel Goleman, för några år sedan granskade över 6000 studier om meditation drog de just slutsatsen att den som ackumulerar fler träningstimmar också får den mest ihållande effekten av träningen.
Den gamla 10 000 - timmars regeln tycks vara en måttstock även i meditationens värld vilket känns högst rimligt; Allt av kvalitet kräver träning för att uppnå. Vill du bli en bra kock måste du öva på att laga mängder med mat, vill du spela avancerade arpeggios på din fiol måste flitens lampa tändas och vill du bli en avancerad meditatör så måste du såklart meditera.
Så, hur gör man för att komma igång:
1) Sitt ner och sitt stilla. Hitta en plats att sitta som känns lugn och trygg för dig. Om du inte kan sitta på golvet så sitt på en stol med ryggen rak och händerna vilande på knäna.
2) Ställ din alarmklocka på 5 minuter så att du inte behöver tänka på att du kanske missar någon tid. 5 minuter kan låta lite men kan upplevas som en evighet när man är stilla så, så börja lågt.
3) Notera varje del av din kropp. Notera de tunga sittbenen mot underlaget, fötterna mot golvet. Notera händernas lätta vikt mot mot låren, axlarnas position. Notera ögonlockets kontaktyta mot ögat, kontaktytan mellan läpparna….
4) Upplev sedan andetaget i din kropp. Följ med en avspänd uppmärksamhet ditt naturliga andetag när det rör sig in och ut ur kroppen.
5) Lägg märke till om ditt sinne vandrar iväg och din närvaro försvagas. När du upptäcker att ditt sinne har vandrat bort från andetaget så för det varsamt tillbaka till uppmärksamheten på andetaget.
6) Bedöm då inte dig själv utan kom bara tillbaka till närvaro utan att kritisera eller se det som ett misslyckande. Detta moment hör till övningen.
7) När klockan ringer så var kvar en stund i stillhet och rusa inte upp. Undvik alla automatiska rörelser. Sedan, efter en stund, när du är redo, öppna sakta ögonen. Notera rummet med alla dess detaljer. Lägg märke till hur din kropp känns just nu. Lägg märke till stillheten runt omkring dig.
8) Repetera så ofta du önskar. Detta är övningen i korthet; Du tar dig in i närvaro, du tappar fokus, du kommer tillbaka och du försöker göra det så mjukt och tillåtande som möjligt.
Sedan, om du föredrar att bli guidad av en röst så delar jag här en meditation som är i lagom längd och lätt att ta till sig.
Du bestämmer själv när det är dags att börja. Men om du vill lära dig meditera finns inga genvägar. Du måste öva och kanske är det dags att börja direkt. Nu.
/Magnus Fridh
Missa inte när vi släpper nytt - prenumerera på våra artiklar!
Comentários